Щоб життя склалося вдало

0
112

Щоб життя склалося вдало, його потрібно будувати з урахуванням мудрості наших предків. По-перше, ніякі весільні справи й рішення про створення родини не можна приймати в середу й п’ятницю, тому що ці дні вважаються не скоромними. Краще в ці дні молити Бога про дарування благополуччя в майбутній справі, але аж ніяк не свататися або робити пропозицію.

Стежте за тим, щоб сватання, як і день весілля не припадало на 13-е число. Найбільш щасливими числами для сватання вважаються 3, 5, 7, 9.

Ураховуйте, що весілля не можна грати в період церковних постів, а значить і застілля, пов’язані зі сватанням у цей період здійснювати не варто. А так само не варто призначати весілля:

У вівторок і четвер (у ці дні не вінчають у церкві);

За сім тижнів до свята Великодня (Великий піст);

Другий понеділок після дня Святої Трійці (Петрів піст);

14-28 серпня (Успенський піст);

28 листопада-7 січня (Різдвяний піст);

8-20 січня (Святки, Водохрещення Господнє);

У тиждень до початку Великого посту (Масляна).

Тиждень після Великодня (Світла седмиця);

14 лютого – переддень Стрітення Господнього. Всупереч католицькому святу «Дню Святого Валентина», коли священик таємно обвінчав моряків зі своїми коханими, на Русі цей день для весіль неприйнятний.

Тридцять дев’ятий день після Великодня – переддень Вознесіння Господнього;

Сорок дев’ятий день після Великодня – переддень дня Святої Трійці;

10-е й 11-е вересня – переддень і День Усікновення голови Іоанна Предтечі. У цей день не можна працювати й не можна користуватися ріжучими предметами. Хліб на стіл подають розломленими шматочками.

20-е й 21-е вересня – переддень і день Різдва Пресвятої Богородиці;

26-е й 27-е вересня – Переддень і день Воздвиження Хреста Господнього;

13-е й 14 – е жовтня – переддень і День Покрови Пресвятої Богородиці.

Намагайтеся уникати днів сватання й весіль у травні. Народна мудрість говорить: «У травні женитися – все життя томитися». Однак, у році є кілька сприятливих періодів як для сватання, так і для весіль.

Осінній період. Після жнив, коли врожай зібраний – саме час і весілля грати. Сприятливий весільний період починається після Успіння Пресвятої Богородиці (28 серпня) і триває до початку Різдвяного посту. Вважається, якщо весілля зігране наперед або після Покрови Пресвятої Богородиці (14 жовтня) – молодята будуть жити душу в душу все життя, адже вони під заступництвом Богородиці.

Зимовий період або зимовий весільник, як його називають у народі. Він починається після Різдва й зимових святок і триває до початку Масляного тижня. До речі, якщо весілля грати відразу після святок – родина неодмінно буде міцною й багатою. Символічно це пов’язане з Новим роком. Раз у цей період народжується нова родина, на небі запалюється нова зірка, що вказує вірний шлях молодим і на землі й на небі.

Весняно-літній період. Весілля можна справляти із другої неділі після Великодня (повторюся, що в травні весілля грати не рекомендується). Триває весняно-літній весільник до Трійці, потім починається Петрівський піст, у який весілля не грають.

Літні весілля будуть вдалими, якщо їх грати в період з Петрового дня й до Спасу (14 серпня). Але 13 серпня грати весілля – погана прикмета.

Сподіваюся, з весільними періодами ви визначилися й уже вирішили, коли свататися. У такому випадку хочу вам дати ще кілька важливих рекомендацій.

Свати відправляються в будинок нареченої після заходу сонця, щоб заздрісників на шляху не зустріти й не принести в будинок пристріт (врочення). Той, хто йшов свататися разом зі своїми родичами, всю дорогу повинен іти мовчки, щоб «долю не проговорити даремно». Підійшовши до дверей нареченої, для удачі в справі сват і наречений повинні були спочатку доторкнутися рукою до дверного косяка, а потім уже стукатися у двері. Коли сватів запрошували в дім, переступивши поріг, вони доконче повинні перехреститися й поклонитися ґаздам на відзначення того, що з Богом прийшли й з добрими намірами.

У випадку, якщо сватання пройшло вдало, сват тричі проводить наречену по годинній стрілці навколо столу, а потім кланяється на чотири сторони світу (починаючи зі східної) із вдячністю Богу за допомогу й хазяїнам за привітне прийняття, а вже після того всі розходяться.

Якщо батьки нареченої відмовили сватам, а свати, виходячи за поріг, закривають двері за спиною не оглядаючись, – це вірний знак, що дівчині надалі заміж не вийти. Для того, щоб уникнути подібного, не дозволяйте сватам зачиняти двері, а зачиніть їх самі.

Сватання зазвичай здійснюють за місяць до призначеного дня весілля. Іноді, у випадку тривалого посту, посвататися можуть прийти й за три місяці.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here