Як Українська Греко-Католицька Церква в Чикаго Богоявлення відзначала

0
157

6 січня 2024 року Українська Греко-Католицька Церква вперше відзначила свято Богоявлення за новим календарем, перехід на який відбувся із 1 вересня минулого року. Тож вперше святкування Хрещення Господнього відбулося з усім світом. Як це було в УГКЦ в Чикаго— читайте далі.

Владика Венедикт Алексійчук, єпископ Чиказької єпархії Святого Миколая Чудотворця, очолив Божественну Літургію та Велике Йорданське освячення води у катедральному храмі м. Чикаго.

«Коли ми віруємо у те, що Господь об’явився, прийняв людське тіло задля того, як кажуть Святі Отці, щоби людина стала здатною до божественного життя. І це є другий аспект віри: не тільки повірити у Бога. Святе Євангеліє каже, що й злі духи вірують у Бога. Але що з того? Коли християнин вірує у Бога, це має стати його життям. В українській мові є неймовірно гарний вираз — воплочення Ісуса Христа, втілення Господа. Так само, як Христос воплотився, втілився, християнство має воплочуватися і втілюватися у нашому житті. Це єдине завдання для християн — воплочувати християнство у своєму житті. Коли ми йдемо до сповіді, каємося з наших гріхів і отримуємо прощення, це не тому, що Бог каже: „Гріши собі і приходь до Мене, і я тобі буду прощати“. Це не є такий добренький Бог. Тут криється щось набагато глибше, більше і важливіше. Господь вірить у мою святість, тому й прощає. Господь вірить у те, що я можу змінитися, тому дає це прощення гріхів. Ви чуєте? Бог вірить у те, що я можу бути іншим, досконалим, святим. Бог вірить, але чи вірю я? Розумієте у чому проблема: за стільки років невдач, падінь, гріхів, прогрішень, у нас витворився негативний образ самих себе. І це не лише справа психології, щоби займатися афірмаціями і казати собі, який я добренький та красивий. Суть не у тому. Хоч деколи у нашому житті існують ці дві крайності: з однієї сторони у нас є присутнє почуття меншовартості, а з іншої — почуття особливої вартості, яке ми називаємо у християнстві гордістю. Але у почуттях меншовартості і почутті гордості проблема є тією ж. Людина несвідома своєї вартості, цінності, унікальності та неповторності в очах Божих. Ви чуєте це? Кожен із нас є унікальним. Які би дурниці чи гріхи ми би не робили, Бог впевнений у тому, що ми здатні до більшого!» — мовив владика Венедикт.

(За  матеріалами пресслужби Чиказької єпархії Святого Миколая Чудотворця)